Wat is de houdbaarheid van mijn inktcartridge of toner? Spaar geld met onze tips!

Houdbaarheid inktcartridge of toner

Hebben inktcartridges een houdbaarheidsdatum? En hoe kan ik inktcartridges het best bewaren?
In onderstaand artikel leggen wij uit hoe u het beste uw inktcartridges en toner kan bewaren. En hoe lang inkt en toner houdbaar is.

Inkt op? Bestel voordelig uw cartridges of toners!

Uw voordelen!

Wat is de houdbaarheid van mijn inktcartridge?

In principe zit er op uw ongeopende inktcartridge geen houdbaarheidsdatum. Uw inktcartridge is een x aantal jaren na uw bestelling nog zeker te gebruiken. De kwaliteit van de inkt verslechtert en bederft niet. De inkt van uw inktcartridge droogt niet uit als deze nog in de verpakking zit.

Daarom geven wij 10 jaar garantie op onze inktcartridges. Na uw aankoop kunt u uw inktcartridges 10+ jaar bewaren en na die 10+ jaar zullen ze nog steeds goed werken!
Hoe lang kunt u een inktcartridge bewaren?

Een ongeopende inktcartridge kunt u heel lang bewaren. Mits deze nog in het gesealde plastic in de originele verpakking zit.

Inktcartridge in plastic originele verpakking

Ongeopende inktcartridge in gesealde verpakking.Inktcartridge waarschuwingen

Inktcartridge waarschuwingen.TIP: Zorg dat u uw inktcartridges koel en droog bewaart. Het liefst in de verpakking in een kast. En haal de inktcartridge pas uit de verpakking als u de inktcartridge in uw printer gaat plaatsen.

TIP: Wij raden u aan om wekelijks minimaal één pagina te printen. Hiermee voorkomt u dat de inkt in de printkop blijft hangen en indroogt.

TIP: Wanneer u de printer wilt uitschakelen, doe dit dan NOOIT door de stekker zomaar uit het stopcontact te trekken. De inktpatronen worden hierdoor namelijk niet teruggezet op hun basispositie, waardoor ze sneller uitdrogen. Schakel de printer dus altijd uit via de aan/uit knop op de printer zelf. De inktpatronen worden dan automatisch terug gezet op hun basispositie.Inkt nodig? Bestel hier onze huismerk inktcartridgesWat is de houdbaarheid van mijn toner?

Bij toner zit er geen inkt in de toner, maar poeder. Ook op onze toners geven wij 10 jaar garantie. De kwaliteit van het poeder blijft hetzelfde en is nog steeds te gebruiken na 10+ jaar. Bij het bewaren van tonercartridges is het belangrijk dat u rekening houdt met invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan temperatuur, uv-licht en vochtigheid (onderin dit blog meer over het bewaren van toners).Toner bestaat uit poeder

Toner bestaat uit poeder en moet u anders bewaren dan inktcartridges.
Hoe lang kunt u een toner bewaren?

Een toner kunt u heel lang bewaren. Mits deze nog in het plastic in de originele verpakking zit.

TIP: Óók voor uw toners geldt; zorg dat u uw toners koel en droog bewaard dit verlengt de levensduur. Het liefst in de verpakking in een kast. En haal de toner pas uit de verpakking als u de toner gaat gebruiken.Toner nodig? Bestel hier onze huismerk tonersHoe kan ik mijn nog niet geopende inktcartridge het beste bewaren?

Het beste kunt u uw ongeopende inktcartridge bewaren in de verpakking in de doos. Het liefst nog in een kast waar niet al teveel licht bij kan komen.

Waar moet ik op letten bij het bewaren van ongeopende inktcartridges:

 • Niet blootstellen aan hoge temperaturen (boven 25°C). Temperatuurschommelingen kunnen de vloeibaarheid van de inkt beïnvloeden.
 • Niet blootstellen aan lage temperaturen (onder -0°C).
 • Niet blootstellen aan UV-licht.
 • Zet de doosjes overeind zodat de inktcartridge rechtop staat.

Inktcartridge rechtop bewaren

Zet de doosjes overeind zodat de inktcartridge rechtop staat.Hoe kan ik mijn geopende inktcartridge het beste bewaren?

Help... u heeft uw inktcartridge al geopend. Maar hoe kunt u deze geopende cartridge bewaren? En voor hoe lang?
Als u uw inktcartridge al heeft geopend dan moet u zorgen dat de inkt niet opdroogt. Zomaar uw inktcartridge wegleggen en bewaren, dat gaat niet. Als er een plakbandje zit over de spuitkop dan kunt u uw inktcartridge nog wel enkele dagen bewaren. (let op: weken bewaren op deze manier gaat niet!)

Waar moet ik op letten bij het bewaren van geopende inktcartridges:

 • Niet blootstellen aan hoge temperaturen (boven 25°C). Temperatuurschommelingen kunnen de vloeibaarheid van de inkt beïnvloeden.
 • Niet blootstellen aan lage temperaturen (onder -0°C).
 • Niet blootstellen aan UV-licht.
 • Zet de doosjes overeind. Heeft u het doosje niet meer? Zet dan de cartridge overeind!
 • Plak de spuitkop met een plakbandje dicht. Zat er een oranje kapje over de spuitmond en heeft u deze nog? Plaats dan het oranje kapje terug!
 • Leg de inktcartridge in een luchtdicht plastic bakje.
 • Raak de spuitkop niet aan met uw handen.Inktcartridge met beschermingskap

Inktcartridge met een oranje beschermingskap.Hoe kan ik mijn geopende of ongeopende toners het beste bewaren?

Bij een toner wordt er poeder i.p.v. inkt gebruikt. Een toner moet daarom op een andere manier worden bewaart. Vochtigheid is namelijk niet goed voor het poeder in de toner (een vochtige kelder zou geen goede plek zijn om uw toner te bewaren).

Waar moet ik op letten bij het bewaren van mijn toners:

 • Niet blootstellen aan hoge temperaturen (boven 25°C). Dit geeft vlekken op uw prints.
 • Niet blootstellen aan lage temperaturen (onder -0°C).
 • Niet blootstellen aan UV-licht.
 • Niet blootstellen aan een te hoge vochtigheidsgraad. De vochtigheidsgraad in de meeste huizen bedraagt 40% tot 60%, voor een toner is dit goed. Een vochtigheidsgraad boven de 80% is niet goed voor uw toner.Enkele algemene tips voor het bewaren voor uw inkt of toner.

 • Bewaar uw inkt of toner in de verpakking. Het liefst nog in het plastic. En zet de inktcartridges altijd rechtop.
 • Bewaar ze in een kast in de woonkamer. Niet in een kelder of keuken waar het vochtiger is.
 • Voor geopende inktcartridges: leg ze in een luchtdichte plastic bak en plak de spuitmond met een plakbandje dicht.Waarom moet ik mijn inktcartridges goed bewaren?

Het belangrijkste bij een inktcartridge is dat de inkt vloeibaar moet zijn en blijven. Wanneer de inkt opgedroogd is, werkt de printkop niet goed. De opgedroogde inkt kan de printkop beschadigen doordat spuitmondjes in de printkop geblokkeerd worden.

De printkop zit bevestigd in de printer of op de cartridge zelf. Wanneer de printkop in de printer dusdanig beschadigd is (door de ingedroogde inkt), geven de meeste printers tegenwoordig een waarschuwing dat er een probleem is met uw printkop. Het schermpje op de printer geeft dan aan 'printhead problem' (probleem met printkop) of “printhead appears to be missing or damaged” (printkop lijkt te missen of is beschadigd).
Daarom is het belangrijk om uw inktcartridges op de juiste manier te bewaren, zodat uw inkt niet indroogt.Printkop werkt niet

Bewaar uw inktcartridges goed om de melding printerkop ontbreekt te voorkomen.
Help... mijn inkt is ingedroogd? Reinig dan uw printer

Oei.. u heeft toch strepen of vlekken op uw print omdat uw inkt is opgedroogd. Reinig dan uw printer. Dit kan ervoor zorgen dat u weer mooi kan printen.
Wij hebben een stappenplan geschreven hoe u uw printer kan reinigen. Bekijk het stappenplan op de volgende pagina:

Opgedroogde inkt? Printer reinigen
Volg onze tips en geniet van een langere houdbaarheid van onze inkt en toner!

Heeft u bovenstaande bewaartips toegepast dan zult u zien dat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw toner- en inktcartridges. Printen met vlekken en strepen is dan verleden tijd én de kwaliteit van onze inkt en toner blijft hoog, zoals u van ons gewend bent.

Heeft u vragen over hoe u uw cartridges en/of toners het beste kunt bewaren? Onze klantenservice is per chat of telefoon te bereiken om u te helpen!

ma-do: 10:00 - 17:30 uur
vr: 10.00 - 17.00 uur
Neem contact op via telefoon
Telefoon: 085-0013510

Reactietijd tijdens openingstijden:
Direct contact

Neem contact op via e-mail
E-mail: info@uwcartridgewinkel.nl

Reactietijd tijdens openingstijden:
Binnen 4 uur

Neem contact op via chat
Live chat: begin met chatten

Reactietijd tijdens openingstijden:
Binnen 5 minuten

Neem contact op via Whatsapp
WhatsApp: 085-0013510

Reactietijd tijdens openingstijden:
Binnen 5 minuten

UwCartridgeWinkel.nl klantenservice helpt u uw inkt goed te bewaren!

20 september 2021
icon-belco-chat