Laserprinter of inkjetprinter? Welke printer is voor u het goedkoopst?

Verschillen inkjetprinter en laserprinter!

Het kiezen van de juiste printer kan een hoop vragen oproepen. De eerste vraag die vaak naar voren komt is: wat is een goedkope printer maar... ook een goede printer?

De keuze voor goedkoop printen begint bij het kiezen van een printer. Maar wat is voor u de goedkoopste printer en wat zijn de verschillen tussen een inkjetprinter en een laserprinter?
In onderstaand artikel leggen wij de verschillen uit tussen een inkjet- en laserprinter!


Inkt op? Bestel voordelig uw cartridges of toners!

Uw voordelen!

Verschillen tussen een inkjetprinter en laserprinter

In onderstaande tabel hebben wij alle verschillen voor u duidelijk op een rijtje gezet.


Soort printer Inkjetprinter Laserprinter
Aanschafwaarde printer Goedkoop Duur
Afdruksnelheid Laag Hoog
Geschikt voor Thuis Kantoor
Formaat cartridge of toner Klein Groot
Inktpatroon Cartridge (goedkoop) Toner (duurder)
Printtechniek De printkop spuit de inkt op het papier Het document wordt geprojecteerd op een elektrisch geladen rol en dit wordt op het papier gebrand
Soort inkt Vloeibare inkt Fijn poeder
Fixatie van de inkt De inkt moet opdrogen De poederdeeltjes worden op het papier gebrand
Capaciteit per patroon Ongeveer 500 pagina’s Minimaal 1.000 pagina’s tot wel 2.000 pagina’s
Kosten per afdruk (Relatief gezien) duurder Goedkoper
Geschikt voor Gemiddeld printen in kleine hoeveelheden Veel printen in grote hoeveelheden
Printsnelheid (Relatief gezien) langzaam Snel
Afdrukken van foto's Goed Minder
Afdrukkwaliteit + (Over het algemeen) sterk in het uitprinten van foto’s en afbeeldingen + Kan uitstekend scherpe letters printen
- Minder sterk in het afdrukken van foto’s en afbeeldingen


Voorbeeld van een inkjetprinter

Voorbeeld van een inkjetprinter. Een inkjetprinter print met inkt!Voorbeeld van een laserprinter

Voorbeeld van een laserprinter. Een laserprinter print met toner!

TIP: Opzoek naar tips om goedkoper te printen met toners en cartridges?
Bekijk dan deze tips om te besparen op printkosten!Wat is een inkjetprinter?

Om te kunnen printen met een inkjetprinter, heeft u inktcartridges nodig. Zoals de naam al zegt, bevatten inktcartridges vloeibare inkt.

Deze inkt wordt tijdens het printen op het papier verspreid via kleine spuitkanaaltjes in de printkop. De printkop bevindt zich in de printer of in de cartridges.

Inktcartridges komen voor in vier basiskleuren, namelijk zwart, cyaan, magenta en geel. Met deze kleuren is de inkjetprinter in staat om alle andere kleuren af te drukken. Wij verkopen deze kleuren in complete sets. Deze complete sets heten 'multipacks'.Voorbeeld van een multipack

Voorbeeld van een multipack (HP 364XL) voor een inkjetprinter.Sommige inkjetprinters, zoals de HP ENVY Photo 6234 All-in-one, maken gebruik van twee cartridges in plaats van deze vier (of vijf) cartridges. Eén van deze zogeheten ‘blokken’ bevat namelijk de kleur zwart en het andere blok bevat de kleuren cyaan, magenta en geel in één.Voorbeeld blokken

Voorbeeld van blokken (HP ENVY) voor een inkjetprinter.De meeste cartridges bevatten een chip die kan communiceren met de inkjetprinter. Een chip zorgt ervoor dat er informatie over de cartridge wordt verstuurd naar uw printer. UwCartridgeWinkel.nl verkoopt alleen inktcartridges met chip.

TIP: Meer weten over chips op inktcartridges?
Lees dan hier wat chips doen op een inktcartridge!Wat is een laserprinter?

In tegenstelling tot een inkjetprinter, gebruikt een laserprinter geen inktcartridge, maar een toner. Toners bevatten geen inkt, maar fijn kleurenpoeder. Een laserprinter, zoals de HP Laser 107w, projecteert het te printen document op een elektrisch geladen rol genaamd de drum.

Het tonerpoeder blijft volgens dit aangegeven patroon aan de drum plakken. Vervolgens brand de laser deze poederdeeltjes op het papier; vandaar de naam ‘laserprinter’. Net als bij inktcartridges, bevatten ook de meeste toners een chip.Voorbeeld toner

Voorbeeld van een toner voor een laserprinter.Wat is goedkoper, een inkjetprinter of een laserprinter?

Heel simpel gezegd is de aanschafprijs van een inkjetprinter goedkoper dan die van een laserprinter. Ook de inktcartridges zijn goedkoper dan toners. U zou daarom denken dat het gebruiken van een inkjetprinter voordeliger is dan dat van een laserprinter. Dit is echter niet altijd het geval. Dat komt doordat er veel meer geprint kan worden met een toner dan met een cartridge.

Een inktcartridge kan gemiddeld rond de 500 pagina’s afdrukken. De afdrukken voor toners kan soms wel oplopen tot 2.000 pagina’s. De kosten per afdruk bij toners liggen daarom lager dan bij cartridges.

Hierdoor is het moeilijker te zeggen of het ene systeem beter is dan het ander. Voor mensen die beperkt printen is het goedkoper om een inkjetprinter aan te schaffen, omdat de aanschafprijs van de printer laag is.
Voor mensen die veel printen of voor bijvoorbeeld bedrijven en scholen, is het voordeliger om een laserprinter te kopen. De aanschafprijs van deze printer is wel hoog, maar als er veel wordt geprint, dan zullen de lage kosten per print dit compenseren.

TIP: Met onze huismerk inktcartridges en toners print u sowieso goedkoop!Deze printers printen het goedkoopst!

Naast de ‘normale’ inkjetprinters die gebruik maken van cartridges, zijn er ook inkjetprinters met een inkttank. Dit zijn printers waarbij de inkt met inktflesjes navulbaar is in de inkttank. De flesjes inkt zijn een stuk goedkoper dan cartridges en toners. Een bekende printerserie met een inkttank is de Epson EcoTank serie. In ons assortiment hebben wij ook voor deze serie printers huismerk flesjes inkt. Hierdoor kunt u met deze serie printers nog goedkoper printen.

De aanschafprijs van deze zogeheten EcoPrinter ligt echter wel wat hoger dan zowel inkjetprinters met cartridges als laserprinters. Maar ook dit wordt gemakkelijk gecompenseerd wanneer u (als bedrijf) veel print. Dus print u (redelijk) veel? Dan zou de EcoTank een goedkope printer kunnen zijn of een laserprinter.

Belangrijk is om ook te kijken naar de specificaties van een printer. Ieder printermodel is namelijk anders en heeft zo zijn plus- en minpunten. Kijk dus niet alleen naar de kosten en keuze tussen inkjet of laser, maar ook naar de kwaliteiten van de individuele printermodellen.

Goedkope printer kopen

Wilt u een goedkope printer kopen maar weet u niet waar u op moet letten? Voordat u een printer koopt moet u bepalen waarvoor u uw printer gaat kopen. Voor meer tips en tricks omtrent het kopen van een printer lees ons blog: goedkope printer kopen!


Direct onze huismerk inkt kopen? Kies uw merk en bestel uw inkt!

  • Brother
  • Canon
  • Epson
  • HP
  • Kyocera
  • Lexmark
  • OKI
  • Samsung
  • Xeroxma-do: 10:00 - 17:30 uur
vr: 10.00 - 17.00 uur
Neem contact op via telefoon
Telefoon: 085-0013510

Reactietijd tijdens openingstijden:
Direct contact

Neem contact op via e-mail
E-mail: info@uwcartridgewinkel.nl

Reactietijd tijdens openingstijden:
Binnen 4 uur

Neem contact op via chat
Live chat: begin met chatten

Reactietijd tijdens openingstijden:
Binnen 5 minuten

Neem contact op via Whatsapp
WhatsApp: 085-0013510

Reactietijd tijdens openingstijden:
Binnen 5 minuten

De UwCartridgeWinkel.nl klantenservice helpt u kiezen tussen een inkjetprinter of laserprinter!

27 oktober 2021
icon-belco-chat