Hoe kan ik zien dat mijn printkoppen zijn ingedroogd?

Een vraag die wij vaak krijgen te horen: 'Hoe kan ik zien dat mijn printkoppen zijn ingedroogd?' U kunt heel goed zien dat (wanneer de printkoppen lijken te zijn ingedroogd) de afdrukken van mindere kwaliteit zijn.

Scroll naar beneden om de oplossing(en) te zien!

Slechte afdruk

Inkt op? Bestel voordelig uw cartridges of toners!

Uw voordelen!

Hoe zie ik dat de printkoppen zijn ingedroogd?

Als u vermoedt dat de printkoppen van uw printer zijn ingedroogd, zijn er een paar tekenen die hierop kunnen wijzen. Hier zijn enkele mogelijke indicaties:

 1. Vlekkerige of ontbrekende afdrukken:

  Als uw afdrukken vlekken vertonen of bepaalde delen ontbreken, kan dit duiden op verstopte of uitgedroogde printkoppen.
 2. Lijnen of strepen op de afdruk:

  Als er ongewenste lijnen of strepen op uw afdrukken verschijnen, kan dit te wijten zijn aan verstopte printkoppen.
 3. Kleurvervorming:

  Als de kleuren op uw afdrukken niet overeenkomen met wat u zou verwachten, kunnen de printkoppen voor die specifieke kleur verstopt of uitgedroogd zijn.
 4. Langere tijd niet gebruikt:

  Als u de printer gedurende lange tijd niet hebt gebruikt, is de kans groter dat de printkoppen uitdrogen. Printers moeten regelmatig worden gebruikt om te voorkomen dat inkt in de printkoppen indroogt.
 5. Waarschuwingen of foutmeldingen:

  Sommige printers geven waarschuwingen of foutmeldingen als de printkoppen niet goed functioneren. Controleer de meldingen op het bedieningspaneel van uw printer of raadpleeg de handleiding.
 6. Printerkwaliteitstest:

  Veel printers hebben een ingebouwde functie voor het afdrukken van een testpagina of een printkwaliteitstest. Gebruik deze functie om te controleren of alle kleuren gelijkmatig worden afgedrukt en of er geen vlekken of ontbrekende delen zijn.
Als u een van deze symptomen opmerkt, betekent dit echter niet per se dat de printkoppen zijn ingedroogd. Er kunnen ook andere problemen zijn, zoals een bijna lege inktcartridge of technische problemen met de printer. In het geval van twijfel kunt u het beste de handleiding van uw printer raadplegen of contact opnemen met de klantenondersteuning van de fabrikant voor specifieke instructies voor jouw model.

Waar zit de printkop?

De locatie van de printkop kan variëren afhankelijk van het merk en model van de printer. Over het algemeen zijn er twee hoofdtypen printers: inkjetprinters en laserprinters. Hier zijn de gebruikelijke locaties van de printkoppen voor elk type:

Wat voor soort printkoppen zijn er?
We hebben een artikel geschreven over wat voor verschillende soorten printkoppen er zijn.
Lees het artikel voor meer duidelijkheid: verschillende printkoppen!

 • Printkop bij inkjetprinters:

  In inkjetprinters bevinden de printkoppen zich meestal binnenin de printer, onder de cartridgehouder. De cartridgehouder bevat de inktcartridges en beweegt heen en weer over het papier tijdens het afdrukken. De printkop kan ingebouwd zijn in de cartridge zelf of apart in de printer zitten.
 • Laserprinters hebben GEEN printkop

  Laserprinters gebruiken tonerpoeder in plaats van vloeibare inkt, en ze hebben geen bewegende printkop zoals inkjetprinters. De meeste laserprinters hebben een fotogevoelige trommel die de toner op het papier overbrengt. Als u problemen hebt met afdrukkwaliteit bij een laserprinter, ligt het probleem waarschijnlijk elders dan bij de printkop.
 • Printer met printkop in cartridge

  Sommige printers hebben geen printkop. De printkop zit namelijk in de cartridge.
Om de exacte locatie van de printkop in jouw specifieke printer te vinden, kunt u de handleiding van de printer raadplegen. De handleiding geeft vaak gedetailleerde instructies over het onderhoud en de toegang tot de printkop. Als u de handleiding niet meer hebt, kunt u deze meestal online vinden op de website van de fabrikant.

Mag je een printkop reinigen met alcohol?

Het gebruik van alcohol om een printkop te reinigen raden wij ten zeerste af. Dit omdat u veel kapot kan maken aan een printkop! Mocht het zijn dat dat in de handleiding staat van de fabrikant dan kunt u het overwegen. Raadpleeg ALTIJD de printerhandleiding als u handmatig uw printer gaat schoonmaken!

Stappenplan om je printer te reinigen?
We hebben een stappenplan gemaakt om je printer correct te reinigen.
Volg het stappenplan op deze pagina: reinig je printer!

 • Isopropylalcohol:

  Als u ervoor kiest om alcohol te gebruiken, is isopropylalcohol de meest geschikte soort. Kies bij voorkeur een isopropylalcohol met een hoog percentage, zoals 90% of hoger. Dit is omdat hogere percentages minder water bevatten, wat belangrijk is om te voorkomen dat er vocht achterblijft op de printkop.
 • Toepassing:

  Breng de alcohol aan op een zachte doek of wattenstaafje en reinig de printkop voorzichtig. Probeer rechtstreeks contact met de inktcartridge of andere elektronische onderdelen te vermijden.
 • Uitdroging voorkomen:

  Overmatig gebruik van alcohol kan de printkop uitdrogen. Zorg ervoor dat u na het reinigen overtollige alcohol verwijdert en dat de printkop volledig droog is voordat u de printer opnieuw gebruikt.
 • Fabrikantinstructies:

  Raadpleeg altijd de handleiding van uw printer voor specifieke instructies met betrekking tot het reinigen van de printkop. Sommige fabrikanten raden specifieke reinigingsmethoden aan en geven mogelijk zelfs aan dat u geen alcohol moet gebruiken.
 • Voorzichtigheid bij gebruik van andere alcoholsoorten:

  Vermijd het gebruik van alcoholsoorten die niet bedoeld zijn voor reinigingsdoeleinden, zoals methanol of ethanol, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de printeronderdelen.
Het is ook vermeldenswaard dat sommige printers beschikken over ingebouwde reinigingsprogramma's die je kunt activeren via de printerinstellingen. Het is een goed idee om deze functie te proberen voordat je handmatig gaat reinigen. Als je twijfelt of vragen hebt, neem dan contact op met de klantenondersteuning van de printerfabrikant voor advies op maat.

icon-belco-chat