Wat is een printkop? En hoe reinig ik deze?

De inkt in een cartridge is natuurlijk essentieel als het gaat om printen. Maar wat vaak vergeten wordt, is het onderdeel dat de inkt daadwerkelijk op het papier drukt: de printkop.

Hoe werkt een printkop?

De printkop is een essentieel onderdeel als het gaat om printen. Het is het hart van de printer. Een printkop zorgt er namelijk voor dat de inkt in de cartridge op het papier wordt geprint. De inkt wordt in hele kleine hoeveelheden via kleine openingen in de printkop geleidelijk op het papier gespoten.


Printkop verstopt? Hoe kan ik deze reinigen?

Wanneer er even niet meer geprint is, kan de printkop gaan indrogen. Het gevolg hiervan is dat er verstoppingen ontstaan, waardoor er vage strepen en/of vlekken op de print komen. In ons artikel ‘printkop reinigen’ kunt u zien hoe u dit kunt oplossen en voorkomen.

Bent u op zoek naar voordelige huismerk inktcartridges zonder dure printkop? Klik dan op onderstaande knop:

Voordelige huismerk inktcartridges bestellen!

 

Welke verschillende printkoppen zijn er?

Printkop in de printer

Een interne printkop bevindt zich in de printer zelf. De printkop zit in dit geval dus ingebouwd in de printer. De printer zelf is hierdoor wat duurder. Maar dit maakt de benodigde cartridges een stuk goedkoper, aangezien er dus niet een printkop op de inktcartridge dient te zitten. Een printkop is namelijk erg prijzig.

De enige techniek op deze cartridges is de chip die het inktniveau en de status van de cartridge doorgeeft aan de printer. Het is daarom verstandig om een printer aan te schaffen met een interne printkop. Nog een voordeel van een interne printkop is dat elke kleur inkt in een aparte cartridge zit.

Een printkop in de printer

Printkop op de cartridge

Een externe printkop bevindt zich op de cartridge zelf. Een cartridge met daarop een printkop wordt ook wel een blokcartridge genoemd. Blokcartridges zijn erg duur, omdat de printkop dus steeds weer vernieuwd wordt wanneer u nieuwe cartridges nodig heeft.

Daarbij zijn cartridges met printkoppen onderverdeeld in 2 cartridges: zwart en kleur. In de kleurencartridge zitten de kleuren cyaan, magenta en geel. Stel dat de cyaan bijvoorbeeld op is, maar er zit nog genoeg magenta en geel in, dan dient u alsnog de gehele kleurencartridge te vervangen. Dus ook de magenta en geel worden vervangen terwijl deze nog helemaal niet op zijn! Dat is natuurlijk zonde.

Een cartridge met daarop een printkop

Wij geven het advies om voor een interne printkop te gaan, omdat u hiermee uiteindelijk een stuk goedkoper uit bent!

icon-belco-chat